ANKARA / MAMAK - Şehit Melih Garip Ünsal Ortaokulu

Dede Korkut Hikayelerinden Hareketle Yeni Bir Hikaye Yazma Yarışması

Dede Korkut hikâyelerinden hareketle yeni bir hikâye yazma yarışması, bu eserleri daha geniş kitlelere tanıtmak ve Türk kültürünün zenginliklerini vurgulamak için düzenlenmiştir.

Bu yarışmaya katılacak yarışmacılardan, Dede Korkut hikâyelerinden bir veya birkaç hikâyeden hareketle, yeni bir hikaye yazmaları istenebilir. Yarışmacılar, bu hikâyelerde, Dede Korkut Hikâyelerinin temel özelliklerini yansıtmaya özen göstermelidir.

Örnek Çalışmalar

Dede Korkut Hikâyelerinden hareketle yeni bir hikâye yazmak için, şu örneklerden yararlanılabilir:

“Boğaç Han” hikâyesinden hareketle, Boğaç Han’ın büyük bir kahramana dönüşmesini anlatan bir hikâye yazılabilir.

“Salur Kazan’ın Evlatları” hikâyesinden hareketle, Salur Kazan’ın çocuklarının birbirini bulmasını ve birlikte düşmanlarına karşı savaşmasını anlatan bir hikâye yazılabilir.

“Deli Dumrul” hikâyesinden hareketle, Deli Dumrul’un yaptığı iyilikler sayesinde cennete gitmesini anlatan bir hikâye yazılabilir.

Bu örnekler, sadece birer fikirdir. Yarışmacılar, kendi hayal güçlerini kullanarak, daha farklı ve özgün hikâyeler yazabilirler.

DEDE KORKUT HİKÂYELERİNDEN HAREKETLE YENİ BİR HİKÂYE YAZMA YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

1.      Yarışmaya katılacak olan hikâyelerin daha önce hiçbir yarışmada ödül almamış ve herhangi bir yerde yayımlanmamış olması gerekmektedir. Eserlerin her türlü hukuki sorumluluğu katılımcılara aittir.

2.      Öğrenciler yarışmaya sadece bir (1) eser ile başvuru yapabilir.

3.      Eserlerde milli ve manevi unsurların anlatım zenginliği içerisinde, etkili bir başlık ve anlatım düzeni ile Türkçe dil kurallarına uygun biçimde ele alınması gerekmektedir. Hikâyelerde tema Dede Korkut Hikâyelerinde anlatılan temalarla ilişkili olmalıdır.

4.      Gönderilecek hikâyeler bilgisayarda hazırlanacaksa Word sayfasına Times New Roman yazı karakteriyle on iki punto büyüklüğünde 1,5 satır aralığında yazılacak, sayfa numarası verilecek ve en az bir sayfa, en fazla üç sayfa olacaktır. Üç sayfayı aşan hikâyeler değerlendirmeye alınmayacaktır. Gönderilecek hikaye bilgisayar ortamında yazılmayacaksa A4 kağıdına el yazısı ile okunaklı şekilde ve imla kurallarına uygun olarak yazılmalıdır.

5.      Eserin yazılı olduğu kâğıdın temiz ve düzgün olmasına dikkat edilecektir.

6.      Yarışmaya katılacak öğrenciler, öğrenci adı-soyadı, okulu, sınıfı, adres ve telefon bilgilerini ayrı bir kağıda yazılacaktır. Bilgileri eksik veya yanlış gönderilmiş eserler komisyon tarafından değerlendirilmeye alınmayacaktır.

7.      Yarışmaya katılmak için başvuru tarihleri 01.01.2024 ile 10.01.2024 arasıdır.

*  Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında okulumuzda  Dede Korkut hikâyelerinden hareketle yeni Bir hikaye yazma yarışması düzenlenmiştir. Yarışmaya okulumuz tüm öğrencileri katılabilir. Gerekli bilgiyi Türkçe öğretmenlerimizden ve okul idaresinden alabilirsiniz.

04-01-2024

Yayın: 04.01.2024 - Güncelleme: 24.04.2024 10:07 - Görüntülenme: 317